V SR i vo svete neustále stúpa počet predčasne narodených detí

10.12.2013 19:27

12 november 2013 - TASR

Bratislava 12. novembra (TASR) – Počty predčasne narodených detí na celom svete neustále stúpajú. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (SZO) sú za predčasne narodené deti považované tie, ktoré sa narodia pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva.

"Na Slovensku sa každoročne predčasne narodí okolo 5000 detí. Najrizikovejšou skupinou sú novorodenci s pôrodnou hmotnosťou pod 1500 gramov, zaznamenávame pri nich až 55 percent všetkých úmrtí v novorodeneckom veku na Slovensku," uviedla Darina Chovancová, predsedníčka Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS).

Na tlačovej besede pri príležitosti nadchádzajúceho Svetového dňa predčasne narodených detí, ktorý pripadá na 17. november, Chovancová konštatovala, že napriek stúpajúcemu počtu predčasne narodených detí, ich prognóza sa na Slovensku neustále zlepšuje. Vo veku dvoch rokov je zdravých 34 percent detí, ktoré sa narodili s pôrodnou hmotnosťou pod 1000 gramov, a 62 percent detí, ktoré pri narodení vážili 1000-1500 gramov.

Medzi najčastejšie komplikácie predčasne narodených detí patria podchladenie, problémy s dýchaním, chudokrvnosť, nízky krvný tlak, nezrelosť zažívacieho systému, čo spôsobuje problémy s toleranciou stravy, nezrelé obličky, znížená obranyschopnosť a s tým spojené vysoké riziko infekčných komplikácií, ako aj riziko nezrelého centrálneho nervového systému a poškodenia mozgu.

Starostlivosť o novorodencov zaznamenala počas niekoľkých desaťročí zásadný pokrok. Kým v 19. storočí z 1100 živo narodených detí ich približne 100 zomrelo, po 2. svetovej vojne už bola situácia lepšia. V 70. rokoch 20. storočia vstúpila do medicíny technika, v pôrodníctve sa začal využívať ultrazvuk a kardiotokografia, v neonatológii inkubátory a podporné dýchanie, konštatovala MUDr. Chovancová.

V roku 1997 zriadilo Ministerstvo zdravotníctva SR šesť vysoko špecializovaných perinatologických centier (pericentier) pre starostlivosť o novorodencov s pôrodnou hmotnosťou pod 1500 gramov. Nachádzajú sa v Bratislave – Petržalke, Nových Zámkoch, Martine, Banskej Bystrici, Košiciach a Prešove. Do týchto centier odosielajú tehotné ženy s komplikáciami do 32. týždňa tehotenstva, ale i ženy vo vyššom týždni tehotenstva so závažnými komplikáciami, ako sú vysoký krvný tlak či cukrovka. Skvalitňovanie prenatálnej starostlivosti a centralizácia žien s rizikom predčasného pôrodu v perinatologických centrách výrazne zvyšujú šance predčasne narodených detí na prežitie a dobrú dlhodobú prognózu, zdôraznila Chovancová. Ako dodala, vysokošpecializovaná starostlivosť o novorodencov je finančne veľmi náročná a spomínané centrá na Slovensku neustále bojujú s nedostatkom kvalitných prístrojov. Intenzívne lôžko s moderným vybavením pre novorodenca (inkubátor, monitor vitálnych funkcií a prístroj na riadené dýchanie) stojí okolo 70.000 eur.

Podporu rodičom predčasne narodených detí poskytuje občianske združenie malíček, ktoré vzniklo v roku 2011. Pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa predčasne narodených detí združenie organizuje odbornú konferenciu a benefičný koncert, počas ktorého dnes podvečer druhýkrát slávnostne odovzdajú ocenenie "Purpurové srdce" osobnostiam, ktoré sa výrazne podieľajú na starostlivosti o predčasne narodené deti.

https://www.lekarne.sk/index.php?str=denne_spravy&hladany_vyraz=&sprava=8726&od=10