Predčasne narodení: Stravujú sa inak?

15.12.2013 18:31

Dieťa je považované za predčasne narodené, ak príde na svet skôr ako v 37. týždni tehotenstva. Vzhľadom k tomu, že jeho vývoj zaostáva pred donosenými deťmi, môže trvať dlhšie, než sa naučí prehĺtať. Kŕmenie tuhou stravou zvyšuje jeho riziko udusenia.

Vedieť, kedy pridať tuhú stravu do jeho výživy je exaktná veda, ale čakať príliš dlho, rovnako ako začínať príliš skoro, nesie svoje riziká. Okrem toho, dieťa sa rodí so zásobou železa, ktoré mu vystačí iba na šesť mesiacov. Po uplynutí tejto doby sa musí začať kŕmiť potravinami, ktoré uspokoja jeho nové potreby železa.

Kedy je dieťa pripravené na poriadne jedlo? 
Schopnosť držať hlavu hore v dojčenskom chodítku alebo na vysokej stoličke, otváranie úst, keď vidí lyžicu, sú pozitívne signály, že je tuhšia strava v poriadku. Jeho snaha chytiť jedlo je tiež znamením, že chce niečo viac, ako len mlieko. Dieťa by malo byť schopné pohybovať s lyžičkou v ústach s ľahkosťou, aby sa nezranilo. 

 

Je to dôležitý znak pripravenosti. Ak sa pokúsite kŕmiť svoje dieťa a začne s tanierom trieskať a vznikne chaotický moment pri prehĺtaní, je to asi jasné znamenie, že ešte nie je schopné zatlačiť jedlo do zadnej časti úst, čo mu umožňuje prehltnúť. Nezúfajte, bude to ešte nejaký čas trvať, aby do seba dostalo aj niečo iné ako tekutiny. 

Prvá pevná strava
Prestaňte kŕmiť dieťa tuhou stravou, ak sa vám zdá, že ho nezaujíma a otočí hlavu do opačného smeru lyžice alebo začne plakať. Vráťte sa späť ku dojčeniu alebo kŕmeniu z fľaše (aspoň na chvíľu), pred pokusom ponúknuť mu zase tuhú stravu. 

Mnoho potravín, vrátane zeleniny, ovocia, mäsa a vajec, je potrebných začleniť do stravy vášho dieťaťa niekoľko najbližších mesiacov. Nebuďte prekvapení, ak vaše dieťa robí grimasy alebo zavrtí hlavou, keď sa mu pokúsite dať nové jedlo, ktoré má neznámu textúru alebo chuť. Môže trvať niekoľko pokusov, než ho vaše dieťa ochotne príjme. 

 

https://zena.atlas.sk/predcasne-narodene-stravuju-sa-inak/deti/babatka/822453.html