Malíček pomáha rodinám s predčasniatkami

14.03.2012 22:50

 

Za posledných 10 rokov narástol počet predčasne narodených detí o viac ako 40 percent! Ročne sa ich na Slovensku narodí okolo 4-tisíc. Predčasný pôrod pritom prináša so sebou vysoké riziko úmrtia novorodenca a zároveň aj mnohé zdravotné komplikácie, s ktorými sa dieťa trápi neraz po celý život. Aj preto je predčasné narodenie dieťatka najťažšou skúškou, ktorej sú rodičia v živote vystavení.

Dôvodov, prečo narastá počet detí, ktoré sa narodia predčasne, je viac. „Predovšetkým je lepšia zdravotná starostlivosť a pokrok v medicíne nám umožňuje zachrániť aj deti, ktoré v minulosti zomierali. Vďaka lepšej zdravotnej starostlivosti dnes rodia aj ženy, ktoré v minulosti nemohli mať deti, najmä ženy s vážnym chronickým ochorením. Taktiež sa výrazne zvýšil vek prvorodičiek a narastá počet detí z umelých tehotenstiev, ktoré sú väčšinou viacpočetné. Pri dvojčatách či trojčatách je však oveľa vyššie riziko predčasného pôrodu, ako keď je v maternici len jedno dieťa,“ uviedla na tlačovej besede v Bratislave doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc., predsedníčka Neonatologickej sekcie Slovenskej lekárskej spoločnosti. Ako dodala Mgr. Ľubica Kaiserová, neonatologická sestra a matka predčasne narodeného syna, rodičia takýchto detí pociťujú predovšetkým beznádej, a preto je pre nich veľmi dôležité, keď sa môžu o svoje obavy podeliť s niekým, kto prežil niečo podobné. Z toho dôvodu vzniklo Občianske združenie malíček, ktoré ponúka pomoc rodičom všetkých predčasniatok. Aby upozornili na problematiku predčasne narodených detí, nedávno zozbierali 442 detských ponožiek a topánočiek pre najmenších. Zavesili ich na šnúru, ktorá bola dlhá neuveriteľných 26 metrov!

Aby ponožky a topánočky nevyšli nazmar, nakoniec ich odovzdali novorodeneckým jednotkám intenzívnej starostlivosti v partnerských nemocniciach.

DIEŤA, 12/2011, str. 7