Dieťatko do dlane

14.03.2012 22:49

 

Ak sa narodí predčasne, je maličké, krehké a vyžaduje špeciálnu starostlivosť a ochranu. Predčasný pôrod zvyšuje úmrtnosť novorodencov a deti, ktoré prežijú, sú často ohrozené rôznymi zdravotnými komplikáciami.

Predčasne narodené dieťatko je o to viac ohrozené, o čo menej času má na pokojný vývoj v maternici matky. Na Slovensku sa každý rok narodí predčasne okolo 4 tisíc detí, čo je až 8,4 percenta z celkového počtu novorodencov. A za posledné desaťročie počet predčasne narodených detí narástol takmer o polovicu. Vysoko rizikový je pomerne veľký počet takýchto novorodeniatok. Sú veľmi nezrelé, a aj niekoľko mesiacov odkázané na špecializovanú zdravotnú starostlivosť.

Čo však stojí za nárastom počtu predčasne narodených detí? Odborníci poukazujú na viaceré faktory. Je to jednak zvyšujúci sa vek rodičiek, narastajúci počet žien s chronickými ochoreniami, ktoré však môžu otehotnieť vďaka kvalitnej zdravotnej starostlivosti a významným faktorom je aj to, že mnoho tehotenstiev vďaka centrám asistovanej reprodukcie vzniká po umelom oplodnení.

Práve pri tomto spôsobe počatia sa často stáva, že sa narodia dvojčatá i trojčatá. A vďaka viacplodovému tehotenstvu rastie aj riziko, že sa deti narodia predčasne. Podľa výsledkov odborných analýz je u dvojčiat šanca, že sa narodia predčasne až 12-percentná, u trojčiat je to 75 percent a u štvorčiat až 100 percent.

Najčastejšie rizikové faktory predčasného pôrodu:

  • ochorenia matky (diabetes mellitus, vysoký tlak krvi, vývojové anomálie maternice a pod.)

  • ochorenia dieťaťa

  • zmeny maternice alebo placenty

  • rôzne vonkajšie vplyvy

  • infekcia

  • fajčenie

  • predchádzajúce predčasné pôrody

  • viacplodové tehotenstvo

Väčšina tehotných žien spočiatku nemá žiadne klinické príznaky, ktoré by mohli signalizovať, že hrozí predčasný pôrod. Ak sa príznaky objavia, tie závažné sú napríklad predčasne sa začínajúce pôrodné bolesti a/alebo odtok plodovej vody. V určitých prípadoch je už potrebné ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom. Žena, u ktorej hrozí riziko predčasného pôrodu, musí ostať na sledovaní v nemocnici a k terapeutickým opatreniam patrí pokoj na lôžku, lieky na spomalenie rozbiehajúcej sa pôrodnej činnosti, v prípade infekcie je potrebné podávať antibiotiká.

Špecializované centrá

Na Slovensku máme špeciálne vybavené pracoviská – perinatologické centrá, kde by mali byť ženy s rizikom predčasného pôrodu umiestnené. Deti, ktoré sa aj predčasne narodia v takýchto centrách majú vďaka špeciálnej starostlivosti väčšiu šancu na prežitie. Je u nich aj oveľa nižšie riziko komplikácií ako u detí, ktoré priviezli na vysoko špecializovanú jednotku intenzívnej starostlivosti pre novorodencov až po pôrode. Také centrá máme v Bratislave, v Nových Zámkoch, Martine, Banskej Bystrici, Prešove a v Košiciach. V súčasnosti však chýba dostatok skúsených neonatológov – intenzivistov, práca na takej jednotke intenzívnej starostlivosti o novorodencov je často náročnejšia v porovnaní s podobnými oddeleniami pre väčšie deti alebo dospelých.

Kedy je dieťa nedonosené

  • Podľa WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) sa za nedonosené dieťa považuje dieťa, ktoré sa narodí pred 37. týždňom gravidity.

  • Za životaschopné dieťa sa považuje dieťa narodené po ukončenom 24. týždni a s hmotnosťou nad 500 g. Takéto deti sú však extrémne nezrelé, je u nich vysoké riziko úmrtia, ako aj dlhodobých následkov.

  • Prežívanie s lepšou dlhodobou prognózou majú deti narodené po 26. týždni. Majú síce vyvinuté všetky orgány, al ich funkcia nie je dostatočná, preto potrebujú špecializovanú starostlivosť vrátane prístrojov, ktoré im pomôžu existovať mimo maternice.

Aké majú šance

Ako sa predčasne narodené dieťa bude ďalej vyvíjať závisí od toho, ako priskoro sa narodí, takisto aj od priebehu pôrodu a pridružených komplikácií v popôrodnom období. Lekári upozorňujú na zvýšené riziko určitých zdravotných problémov, nezriedka sa zvyšujú nároky na starostlivosť zo strany rodičov, najmä u detí narodených pred 28. gestačným týždňom.

Pre rodičov je predčasné narodenie dieťatka veľkým stresom, prevládajú pocity strachu, niekedy aj sebaobviňovanie zo strany matky, problémom bývajú aj otázky prognózy a možných komplikácií. Matka by mala čo najskôr po pôrode nadviazať kontakt s dieťaťom a podporovať tvorbu materského mlieka pravidelným odstriekavaním. Dôležitý je aj fyzický kontakt dieťatka s matkou, vzájomný dotyk, čím sa posilňuje väzba medzi nimi.

Stresujúcim býva aj prepustenie dieťaťa do domácich podmienok, podmienkou je dobrý stav dieťaťa a schopnosť matky postarať sa oň. Rodičia predčasne narodených detí často potrebujú pomoc psychológov, rehabilitačných a sociálnych pracovníkov. Mnohé nedonosené deti sú však napriek zložitému vstupu do života často veľmi inteligentné a šikovné.

  • 17. november – Medzinárodný deň predčasne narodených detí

Strach a obavy

Výsledky nedávno uskutočnenej štúdie, ktorá skúmala predčasne narodené deti v Európe preukázali, že až 48 percent matiek predčasne narodených detí čelí stresu, 52 percent strachu a 46 percent žien ovládajú pocity úzkosti. Aj preto je dôležité, aby verejnosť bola lepšie informovaná o problematike predčasne narodených detí a o ich zdravotných komplikáciách.

Predsedníčka výboru Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti SLS doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc. povedala: „Snažíme sa predovšetkým o záchranu života nezrelých novorodencov, ale veľa zostávame dlžní ich rodičom, ktorí by potrebovali lepšiu pomoc, najmä od psychológov, rehabilitačných a sociálnych pracovníkov. Predčasne narodené deti majú šancu na plnohodnotný život. Od prvej minúty sa im snažíme poskytnúť akúkoľvek potrebnú starostlivosť, pretože vieme, že môžu byť prínosom nielen pre vlastných rodičov, ale pre celú spoločnosť.“

V tejto oblasti zohráva dôležitú úlohu občianske združenie Malíček, ktoré združuje matky predčasne narodených detí. Združenie spolupracuje s neonatológmi, psychológmi, detskými neurológmi, pediatrami a ďalšími špecialistami. Podporuje rodiny s predčasne narodenými deťmi a organizuje napríklad stretnutia rodičov, príbuzných i verejnosti s odborníkmi v danej oblasti, aby sa oboznámili s mnohými skúsenosťami a najnovšími odbornými poznatkami.

Miriam Vojteková
primar.sk