Benefičný koncert na podporu predčasne narodených detí

10.12.2013 20:23

 

Benefičný koncert na podporu predčasne narodených detí

 

 

Autor: Wera

Piatok, 15. november 2013

Benefičný koncert na podporu predčasne narodených detí

Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí (17. november) pripravili Občianske združenie malíček a Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu 12. novembra 2013 benefičný koncert spojený s odovzdávaním Ceny Purpurové srdce.

 

 

 

Na Slovensku sa toto ocenenie odovzdalo druhýkrát a predstavuje symbol, ktorý spája komunitu rodín s predčasne narodenými deťmi po celom svete. Nad podujatím prevzal záštitu Milan Ftáčnik, primátor Bratislavy, hlavného mesta SR. Symbolicky podporu a ocenenie všetkým rodinám s predčasne narodenými deťmi vyjadrilo aj purpurové nasvietenie významných miest v Bratislave (Bratislavský hrad), Martine (Divadelné námestie) a Košiciach (súsošie Immaculata).

 

V roku 2013 sa Cena Purpurové srdce udelila v troch kategóriách:

1.       Osobnosť Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti, ocenený                                  MUDr. Mikuláš Rusnák - Im Memoriam, MUDr. Ivan Frič

2.       Osobnosť Občianskeho združenie malíček, ocenená Denisa Hrbáňová

3.       Osobnosť verejného života, ocenená Patrícia Jariabková

 

"Som nesmierne rada, že odovzdané ocenenia sú pre ľudí, ktorí sa výrazným spôsobom podieľajú  na starostlivosti o predčasne narodené deti. A je úplne jedno, či sú to profesionálni zdravotníci alebo obyčajní ľudia. Všetci však venujú týmto deťom kus svojho srdca", hovorí Zdenka Studenková, patrónka  OZ malíček.

 

Purpurové srdce sa zrodilo vďaka myšlienke Armády Spojených štátov amerických, ktoré udeľujú medailu za zranenie v boji. Je snáď väčší boj ako boj o život? Zranenia utrpené predčasným narodením zostávajú s dieťaťom a jeho rodinou navždy. Purpurová farba ocenenia charakterizuje kráľovský majestát, podčiarkuje jeho mimoriadnosť. Farba srdca nie je plná, ale má v sebe pásiky - pri každom srdci sú iné, tak ako je každé dieťa trochu iné, ako je iná aj každá životná cesta. Srdce je vyrobené zo skla, je pevné, ale nie tak, aby vydržalo ťažký úder. Nedonosené dieťa je silné, nie je však nepremožiteľné. Tvar srdca bol zvolený preto, lebo každým úderom obnovuje život a nádej, symbolizuje lásku. Na spodnej hrane Purpurového srdca visí strieborná slza, symbolizuje slzy preliate rodinou nedonoseného dieťaťa, slzy dobré aj zlé, radosti aj žiaľu. Je poctou tým predčasne narodeným, ktorých sme stratili.

 

Purpurové srdce je symbolom jednoty medzi skupinou ľudí, ktorá nepozerá na krajinu pôvodu, jazyk, hospodársku vyspelosť, rasový pôvod či náboženské vyznanie. Jej členovia majú jeden spoločný cieľ: nádej na budúcnosť nedonosených detí. Patria do nej nielen rodičia a rodina dieťaťa, ale aj zdravotné sestry, lekári, duchovní a priatelia. Títo všetci zdieľajú puto, ktoré nie je možné vyjadriť slovami, je možné poznať ho len srdcom.

 

Občianske združenie malíček sa tento rok zapojilo aj do európskej iniciatívySocks for Life vyhlásenej Európskou nadáciou pre zdravie novorodencov(European Foundation for the Care of Newborn Infants - EFCNI) pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí (17. november). V rámci tejto aktivity oslovilo umelcov zo Slovenska, ktorí vytvorili umelecké diela s motívom detských ponožiek. Umelecké diela, ktoré vytvorili umelecká sklárka Veronika Rusňáková, výtvarník Ivan Popovič a dizajnérka a grafička Kristína Kolačková, ktoré boli vystavené počas benefičného koncertu. Diela všetkých európskych umelcov zapojených do iniciatívy budú vystavené v Európskom parlamente v Bruseli počas apríla 2014.

 

Občianske združenie malíček

Vzniklo v apríli 2011 z iniciatívy rodičov predčasne narodených detí. Nadväzuje na činnosť občianskeho združenia pri Novorodeneckej klinike M. Rusnáka „Nedonosené dieťa“ a klubu „Predčasniatok“ v prešovskom materskom centre Emerka. Spolupracuje so špičkovými neonatológmi, psychológmi, detskými neurológmi, pediatrami a špecialistami z ďalších lekárskych profesií. Spoločným cieľom je spokojnosť rodín a zvýšenie kvality života detí. Rodičom dávame pocit istoty!www.nasmalicek.sk

 

Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu

Tento rok oslávi Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu presne 60 rokov svojej existencie. Významné hudobné teleso plní jednu zo skrytých úloh verejnoprávnych médií v podobe budovania kultúrneho povedomia a tradícií. Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu pravidelne spolupracuje so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, ako aj s inými orchestrami, súbormi a dirigentmi. Korepetítorom zboru je pani Daniela Nagy Palová. Dirigentom a umeleckým vedúcim zboru je Adrián Kokoš.

https://www.lenprezdravie.sk/clanok-2010.html